Ipsos: a Városliget használóinak kétharmada támogatja a Liget Projekt célkitűzéseit

Az elmúlt időszakban két közvélemény kutatás is napvilágot látott a Városliget megújításával kapcsolatban, amelyekből első olvasatra az derülhet ki, hogy a budapestiek nem feltétlenül értenek egyet a park rendbetételével és annak módjával. Érdemes azonban egy picit mélyebbre ásni. Ami közös ezekben a felmérésekben, hogy a kérdések nem veszik figyelembe a Liget Budapest projekt tartalmi elemeit, leegyszerűsítőek és sugallóak, így a válaszadók gyakorlatilag nem a projekt elképzeléseiről döntenek. 

Jó példa erre az Ipsos Zrt. ezév januári mérése, amelyre a mai napig sokan hivatkoznak. 

„A VÁROSLIGETBEN NE LÉTESÍTSENEK ÚJ ÉPÍTMÉNYEKET, KIZÁRÓLAG A MEGLÉVŐ LEROMLOTT ZÖLDFELÜLETEKET, JÁTSZÓTEREKET, SPORTTERÜLETEKET, SÉTÁNYOKAT ÚJÍTSÁK FEL”  

Ezzel az állítással, ha válaszadó nincs tisztában a projekt alapvető elemeivel, könnyű egyetérteni. Azonban látni kell, hogy a Városligetben új építmény egyedül a Néprajzi Múzeum és a Városligeti Színház lesz, de azok is az 56-osok terén zsúfolt, lebetonozott parkolók helyén jönnek létre. A Nemzeti Galéria, a Zene Háza, illetve a Közlekedési Múzeum új intézményei pedig a már meglévő, lepusztult, romos épületek helyére kerülnek. Tehát a park zöldfelülete nem csorbul, sőt, a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével és nyertes tájépítészeti koncepció megvalósításával bővül és fenntartható módon megújul a park zöldfelülete. Ha úgy szólt volna a kérdés, hogy  

„A VÁROSLIGETBEN ÚJ ÉPÍTMÉNYEK CSAK A MEGLÉVŐ ROMOS, LEPUSZTULT ÉPÜLETEK, VAGY LEBETONOZOTT PARKOLÓK HELYÉRE KERÜLJENEK, ÉS EZEK MELETT A MEGLÉVŐ LEROMLOTT ZÖLDFELÜLETEKET, JÁTSZÓTEREKET, SPORTTERÜLETEKET, SÉTÁNYOKAT ÚJÍTSÁK FEL„ 

minden bizonnyal a többség egyetértett volna vele. És ugye erről szól a Liget Projekt.

Alátámasztja mindezt a Városliget Zrt. megbízásából készített friss, szintén az Ipsos által jegyzett kutatás, amelyen arra voltunk kíváncsiak, hogy akkor mit gondolnak az alanyok a Városliget megújításáról, ha egy személyes interjú során bemutatják nekik terveket is. A reprezentatív felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. 

Ezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a budapestiek minél többet tudnak a Városligetet megújító Liget Budapest projektről, annál inkább támogatják azt.

Kiváncsi vagy milyen lesz?

Kérdezz-felelek a Közlekedési bontásáról

A Városliget Zrt. a ma indult bontási munkák kapcsán számos kérdést kapott, így a korábbi közleményünket megerősítve az alábbi tájékoztatást adjuk:

Miért van szükség kordonozásra?
A Közlekedési Múzeum régi, elavult épületét lebontjuk, hogy a helyén a korszerű új Közlekedési Múzeum megépülhessen, mely egyébként kevesebb helyet foglal majd a Ligetben és lehetővé teszi a zöldfelület bővítését. A bontás veszélyes munkavégzés, nehézgépek és mozdonyok mozgatására is sor kerül az épület bontásán túl, ezen munkafolyamatok során a bontó- és szállítócégek felelőssége biztosítani, hogy nehogy egy tiltakozóra vagy járókelőre ráessen egy tégla vagy bármilyen sérülést szenvedjen. Ezért egy biztonsági céget bíztak meg, akik a bontási területet körbekordonozták.

Jogszerű-e a kordonállítás közterületen?
Igen, mivel a közterületet építési területként veszi igénybe a Városliget Zrt. A szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, a közterület kezelője amúgy is a beruházó szervezet, a Városliget Zrt., tehát eleve kizárt volna, hogy saját magunknak nem engedélyezzük a munkavégzést. A közterületet ilyen esetekben jogszerűen lehet körbekordonozni, erre építési beruházásoknál vagy akár rendezvényeknél gyakran kerül sor. Gondoljunk csak a Sziget-fesztiválra: a közterületet olyankor is kordon veszi körül, biztonsági őrök védik és ha valaki átmászna a kerítésen, jogszerű intézkedéssel a biztonsági őrök fellépnek ellene. Ugyanilyen jogalapon történt a Közlekedési Múzeum körbekordonozása is: az építési terület a munkák idejére nem közterület, a kordonállítás jogszerű.

Liget Budapest Projekt Közlekedési Múzeum

Miért volt szükség biztonsági emberekre?
Egy szűk tiltakozói csoport mindent megpróbál elkövetni, hogy a Városliget megújulását, ennek részeként a Közlekedési Múzeum bontását akadályozzák. Mindezt teszik annak ellenére, hogy számos alkalommal elmondtuk: az új múzeum kisebb helyet foglal majd a mainál és a széles aszfaltozott parkoló helyén is zöldfelületet építünk. Az aggresszív tiltakozók éjjel is megpróbálták a kordont áttörni, ilyenkor az építési terület védelmét a bontást végző cég csak biztonsági cég bevonásával tudja biztosítani, akik a fentiek szerint jogszerűen léptek és lépnek fel. Intézkedésüket a helyszínen a Rendőrség is támogatta. 
A kordon tehát a munkavégzés jogszerűségét és a tiltakozók védelmét is szolgálja, hiszen a munkavégzés során élet- és balesetveszély áll fenn a bontási terület közvetlen környezetében.

Miért éjszaka történt a bontási terület kordonozása?
Közterületen ilyen lezárásokat éjszaka lehet végrehajtani, hiszen nappal a városligeti parkoló tele van autókkal, így nem lehetne körbezárni. A közlekedési közterületeken zajló beruházásoknál bevett gyakorlat, hogy a munkaterületek kijelölése éjszaka történik - minden villamosberuházásnál, útépítésnél is így történik ez.

Próbálta-e meggyőzni a Városliget Zrt. a tiltakozókat?
Igen, számos alkalommal tett erre kísérletet a Városliget Zrt. de sajnos egy szűk tiltakozói csoport semmilyen érvet nem akar meghallgatni. Legutóbb a Városligetben tartott pikniken ismertettük az új Közlekedési Múzeum terveit, de az intézmény főigazgatója tucatnyi interjúban is megtette ezt az elmúlt hónapokban, az új Közlekedési Múzeum látványtervei pedig a megujulaliget.hu oldalon elérhetők.

Liget Budapest Projekt Közlekedési Múzeum

Tényleg újdonság-e, hogy föld alatt is bővül a Közlekedési Múzeum?
Év eleje óta minden fórumon, számos interjúban, rendezvényen tájékoztatást adtunk és adunk róla, hogy a múzeum a helyreállított történelmi épület alatt a föld alatti kiállítóterekkel bővül. Ezt épp azért tesszük így, hogy a Városligetben a lehető legkevesebb helyet foglalja az új múzeum és így tudjuk bővíteni a zöldfelületeket - tehát a tiltakozás teljesen érthetetlen.

Mi történik most?
A bontócég az épület teljes bontása során az építési terület elzárását fenntartja. Néhány műtárgy, például az épület tetején lévő repülő vagy az épületben lévő régi mozdonyok, nehézgépek elszállításához az épület kisebb bontása szükséges, majd ezek elszállítása után kerül sor az elavult épület teljes lebontására. Minden munkafázis a szükséges engedélyek birtokában történik.

Mi épül a lebontott múzeum helyén?
A Közlekedési Múzeum kívül-belül, alapjaiban születik újjá a Liget Budapest Projektnek köszönhetően. Az eddiginél kétszer nagyobb kiállítótér jön létre, amely végre lehetőséget ad egy XXI. századi követelményeknek megfelelő, interaktív, digitális technológiákkal a közlekedés múltját és jövőjét bemutató új Közlekedési Múzeum létrehozására. Jelentősen bővülő gyűjtemény és megújult épület várja majd a látogatókat a beruházás nyomán. A régi épület mára minden részletében elavult, sem kiállítótere, sem épülettechnológiája nem tette alkalmassá, hogy otthont adjon egy XXI. századi közlekedéstörténeti kiállításnak. A múzeum épületét az intézmény alapításakor, a 1899-ben megvalósult pompájában állítjuk helyre, így megidézve a II. világháború bombázásainak rombolása előtt a Városligetben állt gyönyörű építményt. Az épületen belül ugyanakkor kortárs, XXI. századi belsőépítészeti megoldásokkal új kiállítás, kilátó és közösségi tér jön létre. A Közlekedési Múzeum új épülete a Városligetben az eddiginél kisebb helyet foglal el, az épület bővítése a föld alatt történik, az eddigi 20 méter széles aszfaltozott parkoló helyén pedig zöldfelületet létesítünk.

Páratlan lesz a Liget

Liget Budapest Projekt Puczkó László

A Liget Budapest projekt összetettsége és egyedisége miatt megerősíti Budapest már meglévő pozícióit, illetve újradefiniálja a várost az európai kulturális-szabadidős piacon. Mindez azzal jár majd, hogy egyrészt érdemes lesz azoknak is visszatérni, akik már korábban jártak itt, de a fejlesztés eredményeit még nem látták, illetve olyanok számára is vonzóvá válik a város, akik számára eddig esetleg ez még nem volt egyértelmű - monda Puczkó László turisztikai szakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem Turizmus és Szabadidő Tudásközpontjának vezetője, a Xellum Kft igazgatója.

Bekukkantottunk a Szépművészeti felújítására

Liget Budapest Projekt Szépművészeti Múzeum

Több mint egy éve zárt be az ország leglátogatottabb múzeuma, hogy a Liget Projektnek köszönhetően 2018 tavaszán felújítva, modernizálva, új kiállítóterekkel gazdagodva és új állandó kiállítással nyissa meg kapuit a látogatók előtt. A múzeumi épület az évtized végére a minden elemében megújult Városliget egyik ékköve lesz. Megnéztük, hogy állnak a munkálatok, és rengeteg érdekes képet hoztunk Nektek.