A Liget Budapest Projekt keretében már jövőre elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a Szabolcs utcai egykori kórház területén. A közel 37.000 négyzetméteres, korszerű, minden szakmai igényt kielégítő épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. Az európai viszonylatban is egyedülálló központ köré egy, a nyitvatartási időben szabadon használható 13.000 négyzetméteres parkot is kialakítanak. A fejlesztés több mint 300 szakember számára biztosít világviszonylatban is modern munkakörülményeket. Friss képek a munkálatokról.

 

Közel 350.000 műtárgy kerül biztonságos és korszerű körülmények közé

A Közép-Európában egyedülálló beruházás keretében összesen csaknem 30.000 négyzetméteren világszínvonalú műtárgyraktárak és restaurátor-műhelyek jönnek létre. A tervezett központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria mellett a Városligetben található új intézményeknek biztosít szakmai és infrastrukturális hátteret, de az elképzelések szerint a meglévő budapesti és a vidéki múzeumokkal is együttműködik a jövőben.

Az egykori kórház homlokzatát megőrzik, felújítják, és ebben az épületben kap helyet a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet

Az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek ad otthont, mely a térszínt alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket a műtárgyaknak. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek alkalmasak lesznek a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára. Az épület-együttest a Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján a Strabag Csoport valósítja meg.

További képek a munkálatokról: