Az ország legnagyobb kertészeti vállalata, a FŐKERT, 6 millió négyzetméternyi zöldfelületet és több mint 100 ezer fasori fát gondoz Budapesten. A Városligetbe idén 53 000 egynyári és 72 070 kétnyári virágot ültetnek el, de homokot cserélnek a játszótéri homokozókban és 14 új fát ültettek el a Vakok kertje mellett. 

Régen volt, másfél évszázada: 1867-ben Pest város vezetése napirendre tűzte egy önálló városi kertészet megalapítását, mivel egyre több fasort és parkot kellett fenntartani és fejleszteni. Pest Szabad Királyi Város Tanácsa ezért 1867. március 19-én határozatban rögzítette a város fásítási ügyeinek leválasztását a Városligeti Kertészettől, sőt, kültelki fásításra megszavazott 2 950 forintot, továbbá „a Városligeti Fanöveldére és oda kiváltandó felügyelői épületre 5 500 forintot”.

Napjainkra a FŐKERT Nonprofit Zrt. a szakma zászlóshajója, Magyarország legnagyobb és legrégebbi kertészeti vállalata: 6 millió négyzetméternyi zöldfelületet és több mint 100 ezer fasori fát gondoz Budapesten – így a Városliget 96 hektárnyi zöldfelületét is évről évre ápolja, gondozza.

A zöldfelület-gondozás olyan tevékenység, amelyet az egész év folyamán kell végezni. Talán sokakat megtéveszt, hogy a növények télen nyugalmi állapotban vannak, tehát látszólag ilyenkor nincs semmi teendő. Egy gondos kertész azonban ilyenkor is azon munkálkodik, hogy a városlakóknak a következő évszakban is csodálatos hely legyen a Városliget, és alkalmasnak bizonyuljon – a pihenéstől a rekreációs tevékenységekig – minden megszokott időtöltésre.

Mit is csinál rendes gazdaként a FŐKERT a Városligetben? A feladatok puszta felsorolásából is látszik, hogy itt bizony egész éves tevékenységről van szó. Először is tisztán tartja a járdafelületeket; söpri, síkosságtól mentesíti, és összeszedi a szél, illetve fagykárok miatt letöredezett faágakat. A társaság folyamatosan gondozza a fákat, kezelik, ápolják őket, valamint megszabadítják őket az élősködő fagyöngyöktől. Ősztől tavaszig összesen nyolc alkalommal gyűjtik össze a lehullott lombot, amelyet aztán a komposzttelepre szállítanak, és néhány hónapos érlelés után újra kijuttatnak tápanyagként a nővényeknek. A cserjék és évelők ápolása már februárban és márciusban elkezdődik és fajonként változik. Vannak olyanok, amelyeken – szakirányú végzettséggel rendelkező munkatársak – visszametszéseket hajtanak végre, és vannak, amelyeket a megújulásra ösztönözve erősen visszavágva fiatalítanak meg.

 

A gyepfelületeken, ugyancsak már márciusban, a fagyok után kezdődtek el az ápolási munkák, konkrétan: a gyepszellőztetés, a fűmag-felülvetés és a hengerezés.

A virágos ligetrészeket is a talajhőmérséklet függvényében kezdték el kialakítani. Kora tavasszal a még ősszel, árvácskával beültetett ágyásokban pótolják a hiányzó vagy elhalt példányokat. Ezt követi az egynyári virágok kiültetése, amelyek várhatóan egész nyáron színpompás külsőt kölcsönöznek a Városligetnek, egészen az ősz közepéig. A FŐKERT városligeti terve szerint összesen egynyári virágokból 53 000, kétnyáriakból pedig 72 070 példányt ültetnek el az idén.

A játszóterek homokozóiban általában április folyamán megtörténik a homokcsere, hogy a gyerekek üde, friss – nem betömörödött – homokban élvezhessék a nyári játszás örömeit. Ugyanebben az időszakban, ahogy halad a vegetáció, megtörténik a cserjék és évelők ágyásainak gyommentesítése és a talaj lazítása, azaz a kapálás is.

A FŐKERT 2015 óta mintegy 70 fát ültetett el az elszáradt, kiöregedett egyedek helyére. Idén 14 fát ültettek ki a Vakok kertje melletti járdaszakaszra. És ha már itt tartunk: az a kert a társaság egyik büszkesége, idén 45 éve nyitotta meg kapuit. Az akkor 125 éves FŐKERT 1972-ben svájci, osztrák és svéd minták alapján építette meg. A csak vakok és gyengénlátók számára látogatható 4000 négyzetméteres őrzött és elkerített terület tervezésénél és kialakításánál alapvető szempont volt, hogy bár használóik egyáltalán nem, vagy csak gyengén látnak, többi érzékszervük azonban az átlagosnál érzékenyebb.

A FŐKERT még arra is büszke, hogy az elmúlt másfél évszázados tevékenysége során a Városliget, amely vitathatatlanul különleges természeti értéket képvisel, folyamatos megújulásban van.