Liget Budapest Projekt Néprajzi Múzeum Napur Architect Ferencz Marcel Détári György

Az új Néprajzi Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatot az építészvilág legjobbjait legyőzve a magyar Napur Architect vezette konzorcium nyerte meg (Vezető tervező: Ferencz Marcel, tervezőtárs: Détári György). A győztes terv mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai berkekben is pozitív fogadtatásban részesült, például a mértékadó Archdaily építész magazin is hosszú cikkben mutatta be a nyertes elképzeléseket. 

Természetesen olyan épületet még nem terveztek, ami mindenkinek a tetszését egyaránt elnyerte volna, így az elismerések mellett akadt néhány kritikus hang is. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre igyekeztünk a tervezők segítségével megnyugtató válaszokat adni. Lássuk!

 


A látványterveken fák vannak az épület tetején. Hogyan lehetséges ez?!
A fák ugyan valóban nagyon sokoldalú növények, de az evolúció során még nem fejlesztették ki azt a képességüket, hogy az épületek tetejére is gyökeret eresszenek. Szerencsére a tervezők is tudatában voltak ennek, így a múzeum íves zöldtetejét tartó vasbeton pillérekbe dobozszerkezeteket terveztek, amelyekben 2 méter vastagságú földréteg is elhelyezhető. Ezekben a tárolókban így átlagosan 20-30 köbméternyi termőföldet lehet képezni, amelyekbe tudatos mérnöki megoldásokkal valódi, hosszú távon is életképes fák telepíthetőek.

Liget Budapest Projekt Néprajzi Múzeum Napur Architect Ferencz Marcel Détári György

De hát ez az épület nagyobb mint a Parlament!
Az építési hely hossza 297 méter, ami valóban nagyobb mint a Parlament 270 méteres kiterjedése. Ez a szám azonban csalóka, hiszen a tervezők döntésének köszönhetően az épület 60 százaléka a terepszint alatt helyezkedik majd el, hogy a felszín felett a lehető legkisebb legyen.  

A múzeumból csak a fordított kapu motívum két végén kiemelkedő rész látható, amelyek egyenként 75-75 méter hosszúságúak. Ezek legmagasabb pontja 22 méter, ami a szemben lévő MÉMOSZ székház párkánymagasságát sem érik el (az épület átlag homlokzatmagassága egyébként 7 méter).

Összefoglalva tehát, az új Néprajzi Múzeum épületének látható része jóval kisebb lesz mint a Parlament. 

Liget Budapest Projekt Néprajzi Múzeum Napur Architect Ferencz Marcel Détári György

Nem fognak leesni az emberek az épület tetejéről?
Természetesen nem lenne szerencsés, ha ez épület tetejéről folyamatosan leesnének a gyanútlan emberek, hiszen az a látogatószám és a lakosság tartós csökkenéséhez vezetne. Komolyra fordítva a szót, a Napur Architect a tervezés során megkülönböztetett figyelmet fordított a múzeumot használók biztonságára. Az épület tetején csak az erre kialakított, biztonságos csatornákon keresztül lehet közlekedni. Ezeket kerítés fogja övezni, amelyeket a látványterveken is látható, egy méter magas, előnevelt intenzív sövény rejt majd magában. Ez a rendszer lehetetlenné teszi, hogy átmásszanak rajta, így a látogatók nem tudnak eljutni az épület peremére. 

Liget Budapest Projekt Néprajzi Múzeum Napur Architect Ferencz Marcel Détári György

Mik ezek a furcsa motívumok az épület külsején?
A homlokzatburkolatot tartósan aranyló színű, speciális alumínium-bronz ötvözetű lemezek alkotják, amelyeken a Néprajzi Múzeum műtárgyait idéző perforált minták láthatóak. Alattuk pedig patinás kinézetű, rozsdamentes szőtt acél háló kapott helyet. Ezek nem csak esztétikai funkciókat szolgálnak, hanem energetikai szempontokból is előnyösek.