Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hamarosan megkezdődik a Magyar Zene Háza építése

Hamarosan megkezdődik a Magyar Zene Háza építése a Városligetben. A Sou Fujimoto világhírű japán építész által tervezett különleges épület az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre úgy, hogy ezzel együtt több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaadnak a parknak. Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is funkcionáló páratlan intézmény a tervek szerint 2020 végén nyitja meg kapuit. A Liget Budapest Projekt keretében megépülő, a természet és az épített környezet egyensúlyára különleges hangsúlyt helyező Magyar Zene Háza a magyar zeneművészet egyedülállóan sokoldalú megismerését teszi majd lehetővé.

Aligha van olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene. Kodály országaként ismer bennünket a világ, de számos magyar művész alkotott maradandót a zene univerzális nyelvén: Bartók Béla és Liszt Ferenc meghatározó alakjai az európai zenetörténetnek, Ligeti György, Kurtág György és Eötvös Péter pedig a kortárs zeneművészet óriásai. A 2020 végén új intézményként megnyíló Magyar Zene Háza ezt a gazdag zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Egy olyan új, hiánypótló intézmény jön létre a Városligetben, mely méltó emléket állít a magyar művészet világszinten talán legismertebb és legelismertebb ágazatának, s egyben a zene megismerésére, művelésére is ösztönöz.

A Liget Budapest Projekt Európa jelenleg legjelentősebb kulturális tartalmú városfejlesztési beruházása, mely Magyarország legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal.

Az elmúlt évek alapos tervezési munkálatai után, a Magyar Zene Háza építésének megindítása a Városliget megújításának egy újabb kulcsfontosságú lépését jelenti. A Liget Budapest Projekt, amely ma Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési programja, immár nemcsak egy nagyszabású tervként létezik, hanem a megvalósítás szakaszába lépett, s 2020 végéig teljes egészében elkészül” - emelte ki Baán László, a projekt miniszteri biztosa. 

Az épületről

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kap vissza a Városliget és a parkhasználók. A tervező Sou Fujimoto, a világ egyik leginnovatívabb építésze egyedülállóan izgalmas, természetközeli épületet alkotott meg, melyet a nemzetközi tervpályázaton a magyar és nemzetközi zsűri 168 beérkezett pályamű közül választott ki. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, s hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi és különleges funkciójából fakadó igényeket.

Magyar Zene Háza Városliget Liget Budapest Projekt Gyorgyevics Benedek

Magyar Zene Háza Városliget Liget Budapest Projekt Gyorgyevics Benedek

A természet-ihlette, inspiráló épületeiről híres japán építész a Zene Háza tervezésekor a természetből és a zenéből egyaránt merített. Az épület jellegzetes lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képe, a hullám ihlette. A nyitottság és átjárhatóság jegyében az építész az épület oldalfalait üvegből tervezte, míg a tetőre álmodott lukacsos szerkezet, hasonlóan a fák lombjaihoz, áteresztik a fényt az épület belső helyiségeibe is.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Az augusztusban induló fejlesztéssel, egy új kulturális intézmény és közösségi tér érkezik a Városligetbe. Sou Fujimoto épülete nagy eséllyel pályázik Budapest új ikonikus épületének címére, a zenei intézmény elképzelése a Liget Budapest Projekt terveit támogatva a családi programok és a kulturális élet központjává, illetve a város pezsgő találkozóhelyévé varázsolja majd újra a Városligetet.”

A Magyar Zene Háza tartalmáról

A Magyar Zene Háza épületének hármas szintfelosztása támogatja és segíti az intézmény komplex tartalmi kínálatát is: a kiállító, az előadóművészeti és az oktató tereken.

Az épület földalatti szintje a kiállítások tere, amely izgalmas tárlatokkal, a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal változtat a hagyományos múzeumélményen. Az állandó kiállítás tartalma egyfajta zenei csodák palotájaként interaktív módon ismerteti meg a zene működését, valamint átfogó zenetörténeti képet ad a világ és kiemelten hazánk zenetörténetének legfontosabb fordulópontjain és emblematikus alakjain keresztül.

Ugyanez a szint ad otthont egy időszaki kiállítótérnek is, ahol a magyar zenetörténet egy-egy témakörének részletesebb bemutatása válik lehetővé, de itt mutatkozhatnak be a világ nagyszabású, zenei témájú utazó kiállításai is. A tervek szerint elsőként az elmúlt félévszázad magyar könnyűzene történetét feldolgozó izgalmas tárlat várja majd a közönséget.

Magyar Zene Háza Városliget Liget Budapest Projekt Gyorgyevics Benedek

A kiállítás és a hozzá kapcsolódó zenepedagógiai programok jól illeszkednek a köznevelési intézmények művészetoktatási tevékenységéhez, s egyúttal gyerekbarát helyszínként hiánypótló családi programlehetőséget is nyújt.

Magyar Zene Háza Városliget Liget Budapest Projekt Gyorgyevics Benedek

Batta András, a zenei ismeretterjesztő központ szakmai munkacsoportjának vezetője, a Zeneakadémia egykori rektora a kiállítás tervezésével kapcsolatban kiemelte: Vállalásunk nem kisebb, bízunk benne, hogy hatásunkra sok ember életében kap fontosabb szerepet majd a zene. A kiállításokon interaktív, játékos eszközökkel, sajátélményeken keresztül fedezhetjük fel a zene fejlődését a népzenétől, a gregoriánig, a klasszikus zenétől a jazzig, egészen korunk zenei világáig. A Magyar Zene Háza a zene csodálatos birodalma lesz, egy olyan izgalmas hely, ahol a gyerekektől a felnőttekig, korcsoporttól és zenei képzettségtől függetlenül bárki izgalmas zenei élményeket szerezhet.”

A kiállító terek mellett egy úgynevezett hangdóm is helyet kap. Egy különleges félgömb alakú kupola térben az egyedi hangtechnika hoz majd létre hangtereket, így izgalmas helyszínek zenei és képi világát ismerheti meg a látogató, legyen az a természet hangja az Amazonas esőerdő közepén, tánc egy erdélyi lakodalomban vagy egy szimfonikus hangverseny élménye.

Magyar Zene Háza Városliget Liget Budapest Projekt Gyorgyevics Benedek

Magyar Zene Háza Városliget Liget Budapest Projekt Gyorgyevics Benedek

Az épület földszintjén egy koncertterem és egy előadóterem, valamint egy szabadtéri színpad kap helyet, amely a legkülönbözőbb fellépők és zenei stílusok bemutatásával kalauzolja el a közönséget a zene világába. Programkínálata a sokszínűséget tükrözi, amelyben a hangsúly az ismeretterjesztésé, a magyar népzene épp annyira fontos szerepet kap, mint a távoli kultúrák zenéje vagy az értékes jazz, a klasszikus és kortárszene, illetve a könnyűzene.

A Zene Háza az oktatásában is szerepet vállal, az épület emeleti szintjén zenepedagógiai termek és egy digitális könyvtár helyezkedik el, amely iskolai és gyerekcsoportok számára nyújt majd átfogó programkínálatot. A Magyar Zene Háza továbbá nagy hangsúlyt kíván fektetni a tehetséggondozásra, a professzionális zenészek mellett amatőr együttesek szerepeltetését és a fiatal tehetségek felfedezését is célul tűzte ki.

A Magyar Zene Háza felépítésével 2020 végén egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jöhet majd létre, amely a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

Tovább


Amikor a tervek életre kelnek - Gyorgyevics Benedek interjú

Több fontos épület esetében már a befejezéshez közelednek, máshol pedig a terveknek megfelelően, a tervezett ütemben folynak a kivitelezési munkák, miközben fokozatosan újjászületik a park - mondja Dr. Gyorgyevics Benedek, a Liget Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A környék pedig máris felértékelődött ‒ ez jól látszik a befektetők és az ingatlanfejlesztők érdeklődésén.

 

- Melyek azok a fejlesztések, amelyeket a nagyközönség a leghamarabb birtokba vehet?

- Ha a Ligetről beszélünk, egészen Komáromig kell mennünk. Még az idén elkészül a Csillag Erőd, amelyben a Szépművészeti Múzeum gipsz szoborgyűjteménye lesz látható. A hányatott sorsú kollekció nagy részét az elmúlt évtizedekben raktárakban, mostoha körülmények közt tárolták. A gyűjtemény most végre méltó helyet kap az erődben, amelyet 6,5 milliárd forintból alakítanak át korszerű kulturális központtá. 

- Hol tart a többi építkezés?

- A végéhez közeledik a Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója. Ennek a leglátványosabb eleme a II. világháború óta a közönségtől elzárt, impozáns Román Csarnok, amelynek rekonstrukcióján az elmúlt hónapokban tucatnyi restaurátor szakember dolgozott. A múzeum ez év októberében a nagyközönség előtt is megnyílik egy megújult állandó kiállítással. 

- Megoldódnak-e a korábbi raktározási gondok?

- Méltatlanul kevés szó esik a volt Szabolcs utcai kórház területén épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központról. Ez a szívem egyik csücske, elsősorban azért, mert egy klasszikus, barnamezős beruházásról van szó. A terület a 13. kerületnek nem a felkapott része, ipari zóna, ahová először mi települtünk a 38 ezer négyzetméteresre tervezett épülettel, amely a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum háttérintézménye lesz. Látványnak sem utolsó a 4 térszint alatti és a 3 afölötti szinttel, amelyben 350 ezer műtárgy tárolása oldódik meg. Talán még ennél is fontosabb, hogy a múzeumszakmai munka végre korszerű és a műtárgyak értékéhez méltó környezetben zajlik majd. Egy ilyen intézményt Európa bármelyik részén megirigyelnének. A központnak lesz látogatható része is, és az arra járók az újonnan létesülő több mint tízezer négyzetméteres közparkot is élvezhetik. Várhatóan ez a beruházás is elkészül az év végére.

Dr. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója

                                              

- Hogy állnak a parkmegújítási munkák?

- Alapos előkészítő munkát követően megkezdődött a Városliget hatalmas, 100 hektáros parkjának a megújítása, amelynek vannak intenzívebb és kevésbé látványos kivitelezési időszakai. A legfontosabb, hogy a Liget a hagyományait folytatva az épített környezet és a természet összhangját figyelembe véve újul meg. A léptékében egyedülálló tájépítészeti pályázat győztese, a Garten Stúdió, kiterjedt egyeztetéseket folytatott a Liget használóinak képviselőivel. Az első ütemben azok a fejlesztések valósulnak meg, amelyek a látássérültek, a környező iskolák, illetve a „kutyások” igényeit szolgálják. Hamarosan birtokba vehető a teljesen felújított Vakok kertje és az újonnan kialakított kutyaélménypark. Emellett létrejön egy korszerű sportközpont, amely alkalmas az iskolai testnevelésórák megtartására, valamint megújul a Szépművészeti Múzeum zöld környezete is, hogy az épület felújításának befejezésével az azt övező természeti környezet is betölthesse funkcióját. Az Állatkerti körúton pedig már állnak a Feszl Frigyes tervezte pavilonok, amelyeket az ízléstelen bódék helyére építettünk. Ez a kicsi, de szimbolikus beruházás mutatja, hogy milyen minőségben képzeljük el az egész park rekonstrukcióját.

Mindezzel párhuzamosan folyik a közművek felújítása is, amelyek terveztetése, engedélyeztetése és a kivitelezése egyaránt időigényes feladat és a költségvetésben is jelentős tétel. Ez utóbbi az a láthatatlan háttér, ami ahhoz kell, hogy tényleg minden organikus egységként működjön.

 

- Mekkora a Liget Projekt költségvetése?

- 250 milliárd forint. Ebben nemcsak a park és az összes kapcsolódó intézmény megújítása van benne, hanem olyan intézményeké is, amelyek nem a Városliget Zrt. felügyelete alatt ‒ pl. az Állatkert bővítése ‒ valósulnak meg. Az összeg körülbelül egy tízéves időtávot ölel fel, a tervezéstől a kifizetésig. 

- Milyen megtérülésről beszélhetünk?

- Fontos tisztázni, hogy mit értünk megtérülés alatt egy közberuházásnál. A programalkotáskor azt tartottuk szem előtt, hogy nemzetgazdasági szinten milyen hozzáadott értéket képvisel. Nehezen számítható értékről van szó, hiszen vannak azonnal megjelenő elemei, mint például a közvetlen bevételek, és vannak közvetettebb elemei, mint amilyen a vendégéjszakák számának növekedése és ezáltal a turizmus további fellendülése. A kapcsolódó tanulmányok egyébként 15 éves megtérüléssel számolnak. Egyébként pedig máris látszik befektetői érdeklődés a Szabolcs utcai kórház környékén, és ez a Liget szomszédságában is várható, akár a VI., a VII. vagy a XIV. kerületben. Amikor tehát a Liget Projektről beszélünk, akkor nemcsak a turizmusra, hanem a kereskedelem- és ingatlanfejlesztésre gyakorolt hatást ugyanúgy vizsgálni kell, mint a közvetlen megtérüléseket. Szintén a projekt kedvező hatása lesz a környékbeli lakóingatlanok értékének növekedése, ami pedig minden itt lakó számára örvendetes hír. 

- A park megújítását követően mennyivel növekedhet a Városliget látogatóinak száma?

- Most évente 4 millió látogatója van a parknak és a benne található intézményeknek. A prognózis alapján ez a szám 5,5-6 millióra fog emelkedni. Ezt a terhelést könnyen fel tudja venni a Liget, persze amellett, hogy nagy figyelmet fordítunk a parkfenntartásra. Erre határozott a szándékunk és a szükséges források is a rendelkezésünkre állnak.

Köszönjük a Dr. Gyorgyevics Benedekkel készített inerjút Kálmán Zsuzsának.

Tovább


Kontakt

Kövess minket