Bő egy héttel ezelőtt érdekes leletek bukkantak elő a földből a Városligetben, amelyek mind a környékbeli lakók, mind a közműkiváltáson dolgozó szakemberek érdeklődését felkeltették. Az sem szokványos, hogy szarmata (ókori török nyelvű nép, a szkíták közeli rokonai) cserépedények darabjait találják meg a régészek egy vízcső kiváltásához ásott árokban, alig másfél méterrel az Ajtósi Dürer sor alatt, de ez után jött csak a nagyobb megdöbbenés, mikor emberi csontok kerültek elő nem messze onnan, a Dózsa György úti kereszteződés Liget felé eső oldalán.

Liget Budapest Projekt Városliget

 

A helyszínen dolgozók azonnal értesítették a Rendőrséget, akik ki is szálltak a területre, ám hamar bebizonyosodott, hogy ide a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársainak segítsége kell, mivel valószínűleg a II. világháborúban elesett, német katonák maradványairól van szó. A múzeum Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságának munkatársai a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség kollégájával együtt exhumálták a maradványokat, és - a rendszeresített katonai felszereléseken kívül - személyes tárgyakra és két azonosító cédulára is bukkantak.

Liget Budapest Projekt Városliget

A Hadtörténeti Intézet tájékoztatása szerint a városért folyó ostrom időszaka alatt komoly összecsapások zajlottak egész Budapesten, hiszen utcáról utcára foglalták el azt, így nem ritkaság az ilyen leletek előkerülése. Az intézet egyébként - a tervezett feltárásokon, hadisír gondozáson túl - évente körülbelül 100 fő exhumálását végzi el eseti leletmentő munka során hazánkban.

Egy-egy ilyen feltárás alkalmával az exhumálást végző szakemberek különösen ügyelnek a csontok épségére, szétválasztják a maradványokat, hogy minél több dolgot tudjanak épségben megmenteni, a leletek fellelésének helyén fényképes dokumentációt készítenek, illetve kutatják a leletek teljes környezetét is, elsősorban robbanó eszközök és további maradványok után.

Liget Budapest Projekt Városliget

Ahogy ez megtörtént, a személyazonosság kérdése lesz érdekes: melyre az azonossági jegytokon – ez egy személyi adatokkal ellátott lapos, összehajtható fémtok, a szlengben dögcédula - található adatokból következtetnek. A „sírmellékletek” pedig - egyenruha maradványok, gombok, övcsatok, lőszer maradványok, személyes tárgyak – szintén utalnak a személyi azonosságra, a nemzetiségre, az alakulatra és a rangra is. 

Liget Budapest Projekt Városliget

A személyek beazonosítása természetesen újabb nyomozásra készteti a hatóságokat, hiszen fel kell kutatni az elhunyt katona még élő rokonait. „A külföldön működő hivatalos hadisírgondozó szervezetekkel, valamint 9 országgal létezik államközi, kétoldalú hadisírgondozó megállapodásunk. Azonosítás esetén megkeressük a leszármazottakat, felvesszük a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, a külföldi maradványok azonosítása esetén az illetékes hadisírgondozó szervezettel.” – tájékoztattak a Hadtörténeti intézet munkatársai, és hozzátették: „A mostani, Városligeti esetben a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség nyilvántartásából keresi ki a megtalált azonossági jegyek tulajdonosait és értesíti a családokat a három, hősi halott német katona maradványainak azonosításáról és újratemetéséről.”

Liget Budapest Projekt Városliget