A jégvártól a szinkronúszó medencéig
 

Szebbnél szebb felvételek érkeznek ezekben a napokban a vizes vb városligeti helyszínéről, a tóban felépített szinkronúszó medencéről. Nem ez az első alkalom, amikor különleges építménynek ad helyet a Városligeti-tó. Elődeink már a 19. században rájöttek, hogy kiváló rendezvényhelyszín  a könnyen megközelíthető, gyönyörő fekvésű vízfelület. Ráadásul télen is kiválóan használható, amikor mindenütt jég borítja.

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
Az 1893-ban megrendezett, nagyszabású jégünnepély díszlete a tóra épített hatalmas jégvár volt. A Vasárnapi Újság tudósítása szerint a várkisasszony aranyos szánját több száz fős, középkori jelmezbe öltözött kíséret követte korcsolyázva (Jantyik Mátyás rajza, Vasárnapi Újság, 1893)

Az 1890-es évektől látványos jelmezes mulatságokat rendeztek a befagyott Városligeti-tó jegén. A jégünnepélyek forgatókönyve a következő volt: több száz egyleti tag közreműködésével, hóból, jégből díszleteket építettek, majd előadtak egy jégre komponált, nagyszabású, látványos mesét. Az egyleti tagok 1893-ban egy farsangi történetet adtak elő. A történet szerint a karnevál hercege kiszabadította a jégvárban raboskodó szíve hölgyét, Schönfeld Vilma kisasszonyt, majd az egybekelést nagyszabású báli forgataggal ünnepelték.

 
Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
Az 1909-es jégünnepélyen a neves szobrászművész, Stróbl Alajos mintázta meg a tavon Mátyás király hatalmas méretű jégszobrát (Vasárnapi Újság, 1909)


Az 1896-os millenniumi kiállításon több építményt is elhelyeztek a városligeti tavon. A vízből kiemelkedő, cölöpökre épített ős-halászat pavilonjában Herman Ottó gyűjtése alapján ismerhették meg a látogatók az ősfoglalkozásokat, köztük kiemelten a halászat eszközeit. A tó másik oldalán egy csónakokra erősített, ideiglenes pontonhíd vezetett a Honvédség pavilonjához. A kiállítás idejére egy hajókikötőt is létesítettek a tavon, ahonnan sétahajók indultak.
 

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
Az ős-halászat pavilonja a tavon 1896-ban, háttérben a történelmi főcsoporttal (Fortepan / Fodor István)


A milllenniumi kiállításhoz hasonló pompájú, hatalmas katolikus rendezvény színhelye volt a főváros 1938-ban. A 34. Eucharisztikus Világkongresszuson több mint félmillió hazai és külföldi zarándok vett részt. A központi ünnepségek helyszínéül az erre az alkalomra lekövezett Hősök terét választották. A tér szomszédságában elterülő Városligeti-tóra mesterséges szigetet építettek, az ott elhelyezett széksorokról sokezren kísérhették figyelemmel az ünnepi eseményeket.

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
A világkongresszus előkészületei során lecsapolták a városligeti tavat és kitisztították a medrét 1938-ban. A képeken a mesterséges sziget építési munkálatai és a tribünök elhelyezése a tóban 1938 tavaszán (korabeli sajtófotók)


A Városligeti-tó sporttörténelme is igen gazdag. 1895 és 1963 között négy alkalommal rendeztek a ligeti jégpályán műkorcsolya világbajnokságot (1909, 1929, 1935, 1939) és négy alkalommal Európa-bajnokságot (1895, 1909, 1955, 1963). Mindegyik világversenyre alaposan beépítették a tavat. A jégpálya köré lelátókat emeltek a közönségnek, öltözőket, melegedőket és technikai helyiségeket alakítottak ki a tó területén.
 

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
Az 1939-es műkorcsolya világbajnokságon a tribünöket közvetlenül a szabványos méretű jégpálya köré, a tó medrébe építették, hogy a nézők minél közelebbről láthassák a versenyzőket (Fortepan)


Az 5600 négyzetméteres, gépi hűtésű műjégpálya 1926-ra készült el.  Ettől kezdve egymást követték a nézők tömegeit vonzó, rangos hokimérkőzések is a tavon. 1926-ban a Liget jégkorong Európa Bajnokságnak adott otthont, 1936-ban pedig a világhírű kanadai hokiválogatott játszott itt népes közönség előtt.
 

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
A kanadai Kimberley Dynamiters jégkorongcsapat vendégjátéka a magyar válogatott ellen 1937. január 10-én a városligeti tavon. A nézők, hasonlóan a műkorcsolyázáshoz, közvetlenül a pálya mellett felállított tribünökről figyelik a mérkőzést (Fortepan / Császy Alice)


A 2. világháború után beköszöntő, új történelmi korszakban sem maradt beépítetlen a vízfelület. Az 1960-as években a Budapesti Nemzetközi Vásár egyik népszerű kiállítási helyszíne volt a tó. A Ganz Hajógyár a Vajdahunyadvár elé építette kör alakú pavilonját, melyhez a vízből alig kiemelkedő, cölöpökön álló gyalogjárón lehetett eljutni. A hajógyári pavilon több éven át működött.
 

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
A korabeli panorámaképeslapon a kerek hajógyári pavilon és a műjégpálya hatalmas lámpaoszlopai mellett a vízfelületen több más építmény is látható, ezek vízzel körülvett vendéglátóhelyek lehettek (képeslap, 1967-69, magángyűjtemény)


A 21. századba átugorva: 2001-ben magyar művészek alkotásait láthatta másfél hónapig a közönség a tó vizén. 2011 májusában pedig a Szépművészeti Múzeum szervezésében, nemzetközi projektként valósult meg az Art on Lake (Művészet a tavon) vízi kiállítás. A vízben elhelyezett, úszó vagy a tó medrébe rögzített műalkotások több hónapon keresztül láthatóak voltak a hídról, a sétányokról, és körbe is csónakázhatták őket az érdeklődők.
 

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
A város szívében elhelyezkedő, 35 ezer négyzetméteres szabadtéri vízfelület olyan különleges bemutatkozási lehetőséget kínált a vállalkozó szellemű nemzetközi művészgárdának, amely egyetlen múzeumban sem biztosítható a világon (szepmuveszeti.hu)


2014-ben a Városligeti-tó medrébe épített platformon zajlott az Art Moments (AMS) elnevezésű közép-európai vizuális művészeti fesztivál. A vízzel körülvett rendezvényterületen helyet kapott a Városliget történetét bemutató, ötletes kiállítás is, melyet a nézők belülről, az alagútszerű folyosón végighaladva, vagy kívülről, az idővonalra fúrt lyukakon „kukkolva” is megtekinthettek.
 

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
A Liget kétszázéves történetét áttekintő vándorkiállítás első bemutatkozása a városligeti tavon (a szerző felvétele, 2014)


A most zajló budapesti vizes világbajnokságnak a Dagály Úszó Aréna mellett több különleges helyszíne is van. A szinkronúszók a Városligetben kápráztatják el a helyszínre látogató közönséget. A televíziónézők pedig világszerte a festői háttérként szolgáló Vajdahunyad várával láthatják a közvetítést a versenyről.

A tó medrében két mobil medencét építettek föl, melyek közül a kisebb egy 25 méteres bemelegítő medence, a nagyobb pedig egy 50x25 méteres, 3 méter mély versenymedence, mely 3750 köbméter vizet fogad magába. A nézőtérrel együtt ez az eddigi legnagyobb építmény a Városligeti tavon.
 

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
A vizes vb egyik legszebb helyszíne: a szinkronúszók medencéi és nézőtere a Városligeti tavon,  Vajdahunyad vára szomszédságában (fina-budapest2017.com)

Városliget Liget Budapest Projekt FINA 2017
A magyar szinkronúszó válogatott jó hangulatban a nagy verseny előtt, a vizes vb városligeti gyakorló medencéjénél (mszusz.hu)